Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Összefüggések, amikre eddig nem gondoltál!

Csokiduda Blogja

  • Véres Mária, a Bloody Mary kitalálója, névadója

    2018. február 02. - csokiduda

    Szóval történt egy gyönyörű tavaszi napon egy dél-dakotái rezervátumba, hogy Aida, a 10 éves rézbőrű leányzó, elvágyódott a tengerpartra. Melyik másik tengerpart is jöhetett volna számításba a 19. században, mint Dél-Carolina. Miközben Carolinálról énekelt toppant be a falujába egy magyar politikai menekült Véres Mária. Róla előjáróban annyit kell csak tudni, hogy 2 korábbi cikkemhez is van köze. Elsősorban Kiss Ernő aradi vértanúnk szeretője lehetett és félve a megtorlástól döntött úgy, hogy inkább választja az amerikai álmot, mint a magyar valóságot. A másik dolog, ami viszont a sztoriban kulcsfontosságú, hogy fiatal korában született egy lánya (akit később árvaházba adott) és neki az unokája volt a fehérgyarmati "rém", Véres Etelka, aki az előzőleg kialakított Bloody Mary-s hagyományokról nem tudva, inkább a kannás bor felé fordult. (Javaslom elolvasásra a két linkelt cikket is)

    bloody_mary_1.jpg

    Ahogy Véres Mária meghallotta, hogy Aida énekel Carolináról (amit később Szécsi Pál táncdalénekes is feldolgozott egy csöppet más megközelítésből), egyből áthatotta az együttérzés és hogy a gyermek fájdalmát enyhítse, kevert neki egy koktélt. Először azokból próbált összelögybölni valamit, ami kéznél volt. Révén Amerikáról beszélünk, a paradicsomlé és a wiskhey járta akkoriba is, mint a jelen érában is. De mivel ez a kislánynak túlzottan nem ízlett (és később megkóstolta Mária is, neki sem igazán) egy még magyar hont megszálló orosz katonáktól ellopott üveg vodkával is kipróbálták a paradicsomlé adta lehetőségek. Ha már a dakotáknak volt kéznél, raktak bele egy kis borsot, csilit és sót és annyira bejött nekik, hogy a törzs többi tagját is végigkínálták. Elsöprő siker volt az eredmény. Mária egyből gondolkodott, hogy vajon milyen nevet lehetne adni ennek az ad hoc találmánynak és mint minden szentnek maga felé nyúlik a keze, ő is saját magáról nevezte el az italt. Így lett a Véres Mária által megálmodott nedű neve Bloody Mary. Más források szerint épp akkor nézte végig, ahogy egy Mary nevű lányt megskalpolnak. Sosem tudjuk meg, hogy mi az igazság. 

    bloody_mary_2.jpg

     

    Mária egyből érezte a lehetőséget a koktélban - akkoriban nem nagyon volt még koktél és piaci rés tátongott - és amikor jakut hermelin prémvadászok hozták áruik cserélni a dakoták bölényszőrére, előrendelést adott le náluk több hordó vodkára. A Kiss Ernő után kapott életbiztosítás összege el is ment a shopingra, de megérte. Mivel az a prémvadászoknak életük biznisze volt, gyorsan haza is utaztak Jakutföldre és azonnali hatállyal felvásárolták az összes forgalomba lévő vodkát és egy kis etil alkohollal és vízzel még feldúsították, hogy komolyabb mennyiségben tudják rásózni Máriára az árut. Mária persze, amint megérkeztek egyből megnyitotta boszorkánykonyháját és az eladott koktélokból komoly vagyonra tett szert. Ekkor örökbe fogadta Aidát, aki rendszerint énekelte a mixeléshez háttérzenének a Carolinát és elvitte őt a tengerpartra Dél-Carolinába.

    bloody_mary_3.jpg

    De mivel ez nem egy hollywoodi sikersztori, nem is lesz happy end a vége. Az amerikai hatóságok megvizsgálták az etil-alkohollal szennyezett vodkát, mint alapanyagot és Máriát életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték. A rossz nyelvek szerint a whisky-lobbi állt az egész mögött, melyet a déli államok ki is szagoltak. 1861-ben a rabszolgaság intézmények megvédése mellett indított polgárháborújukkal álcázták az igazi céljuk, mégpedig Véres Mária kiszabadítását és a Bloody Mary újra forgalomba hozatalát. Sajnos a mai világban nagyon sok mindent magyaráznak félre a tudósok és a blogerek, de mint tudjátok, Csokiduda szigorúan mindig máshogy látja az események. Mivel a déliek elvesztették a harcot, az ital feledésbe merült egészen 1921-ig, amikor Fernand Petiot az első világháborútól ihletet kapva újra feltalálta az italt Párizsban. Ez is kiválóan bizonyítja, hogy mennyi magyar találmányt szipkáznak el a nagyobb országok. 

     bloody_mary_4.jpg

    Ne feledd: Oszd meg! És duhajkodj!

    Ezúton szeretnék boldog névnapot kívánni az Aidáknak és a Karolináknak!

    Szeretném mindenki figyelmét felhívni arra, hogy a blog követhető a facebookon és az instagramon is:

    https://www.facebook.com/csokiduda.blogja/

    https://www.instagram.com/csokiduda.official/

    A bejegyzés trackback címe:

    https://csokiduda.blog.hu/api/trackback/id/tr1813626112

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
  • süti beállítások módosítása